Čokoládové vánoční poleno s kaštany


Korpus
5 vajec M
150 g třtinového cukru
20 g kakaa
120 g hladké mouky
1 g soli
1 g skořice
Krém
250 g másla
125 g pudrového cukru
100 g hořké čokolády 70%
40 g zalité rozpustné kávy
Dekorace
200 g hořké čokolády 70%
50 g oleje
Dokončení
300 g vařených jedlých kaštanů
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a společně vyšleháme asi 5 minut. Poté ke směsi prosejeme mouku, kakao, špetku soli a skořici. Ruční metličkou párkrát jemně promícháme. Směs vylejeme na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřeme po celém plechu. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200–220 stupňů. Pečeme krátce 5–6 minut. Poté necháme vychladnout.
V horké lázni rozpustíme čokoládu, zalejeme olejem. Plech otočíme dnem vzhůru, lehce pomažeme olejem a přiložíme pečicí papír. Rozpuštěnou čokoládu nalejeme na pečící papír a rozetřeme v tenký plát. Dáme vychladit do lednice nebo rovnou do mrazáku.
Změklé máslo nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Přisypeme cukr, zalitou rozpustnou kávu a rozpuštěnou čokoládu. Vše společně vyšleháme v hladký krém.
Vybereme si cca 8 kousků vařených jedlých kaštanů a zbytek nakrájíme na drobné kousky.
Na vychladlý korpus položíme plát pečícího papíru a otočíme. Původní pečicí papír sundáme a korpus rovnoměrně potřeme ¾ krému. ¼ si necháme na dozdobení. Celý plát posypeme nakrájenými kaštany. Rolujeme z užší strany a pomáháme si pečícím papírem. Zbylým krémem potřeme roládu. Odkrojíme konce, kterými ozdobíme roládu. Nakonec dozdobíme nalámanou čokoládou z mrazáku, jedlými kaštany a pocukrujeme.
Ohodnoťte tento recept: