Houbovo-pohankový Kuba s vinnou klobásou


4 porce
100 g sádla
2 středně velké cibule
2 hrsti škvarků
2 hrsti sušených hub + vroucí voda na jejich zalití
1 lžičku drceného kmínu
2 lžíce sušené drhnuté majoránky
3 stroužky česneku
sůl
pepř
400 g propláchnuté pohanky
0,7 l horkého zeleninového vývaru
700 g vinné bezlepkové klobásy
kyselé okurky
Sušené houby zalijeme vroucí vodou, aby byly ponořené a nasály vodu. V pánvi rozehřejeme polovinu sádla a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a česnek a přihodíme 1/3 okapaných nakrájených hub. Přidáme majoránku, polovinu kmínu a osolíme a orestujeme asi 5 minut.
Loupanou pohanku několikrát důkladně propláchneme vodou a necháme na sítku odkapat a celé množství přidáme do houbové směsi na pánvi. Orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme pozvolna doměkka pod poklicí 15–25 minut.
Vedle si v kastrůlku na druhé polovině sádla pár minut osmahneme škvarky a poté přidáme zbytek hub, osolíme, přidáme zbývající kmín a pepř.
Troubu předehřejme na 180 °C. Pečicí nádobu vymažeme sádlem a vkládáme střídavě vrstvu pohankové směsi a osmažených hub. Poslední vrstvou musí být pohanka. Na povrch stočíme vinnou klobásu, tu místy propícháme a pečeme asi 30 minut. Servírujeme s kyselou okurkou.
Ohodnoťte tento recept: