Maso

Vepřová játra se šalvějí, brambory se slaninou a žampiony a omáčka z hrubozrnné hořčice, jablečné chutney

4 porce

600 g vepřových jater
600 g vařených brambor
200 g žampionů
100 g slaniny
100 ml bílého vína
50 g sádla
50 ml oleje
200 ml smetany
100 g hrubozrnné hořčice
100 g jablečného chutney
50 g másla
30 g šalvěje
10 g pažitky
10 g jarní cibulky
sůl
pepř
kmín
cibule dle potřeby
česnek dle potřeby

Játra očistíme a naporcujeme. Opepříme je. Opečeme na sádle společně se šalvějí a v závěru osolíme. Opečená játra vyjmeme a uchováme je v teple.

Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a bílé víno. Odvaříme ho a přidáme hrubozrnnou hořčici, smetanu a krátce omáčku provaříme. Nakonec ji zjemníme máslem, dochutíme solí a pepřem a vložíme do ní zpět játra.

Na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme k ní uvařené brambory. Restujeme je do zlatova. Brambory během opékání opepříme, případně dosolíme a přidáme nasekanou jarní cibulku.

Na čtvrtky nakrájené žampiony zprudka orestujeme na oleji. Okořeníme je drceným kmínem a pepřem. Ke konci restování je osolíme a přidáme nasekanou pažitku. Vše servírujeme na talíř s jablečným chutney.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl