Maso

Krůta s mlinci (purica s mlincima)

Místní specialita, která si našla oblibu i na hostinách dvoru anglické panovnice. Krůty se v Záhoři chovají v ekologickém prostředí. Jejich výtečné a kvalitní maso nepotřebuje žádné zvláštní kulinářské úpravy. Krůta se jednoduše osolí, potře sádlem a peče doměkka. Krůta se podává s mlinci, což jsou pšeničné placky nejprve nasucho pečené, které se před podáváním zalijí horkou vodou a když nabobtnají, vloží se do vypečeného tuku ke krůtě. Jednoduchý, avšak famózní pokrm.

1 krůta
sůl
vepřové sádlo

Mlinci

4 porce

300 g pšeničné hladké mouky
3 g soli
cca 2 dl teplé vody

Krůtu vydatně osolíme a přelijeme sádlem. Pečeme při 180−200 °C asi 2 hodiny (záleží na velikosti krůty).

Z mouky, soli a teplé vody vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na stejné díly, z nichž tvarujeme kuličky, které rozválíme na placky. Placky dále rukama ještě vytáhneme dotenka ve velkou placku. Pečeme na plotně nebo železném tálu či ploché pánvi z obou stran dokřupava.

Před podáváním zalijeme placky horkou vodou, necháme je nabobtnat, vyjmeme a vložíme do výpeku ke krůtě.

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Další recepty Celý díl