Maso

Steak ze pštrosa v pomerančové marinádě, pečená zelenina na plechu

4 porce

4 steaky ze pštrosa, cca 250 g jeden
olej na opečení
100 g másla
100 ml červeného vína
snítka citronového tymiánu

Marináda

šťáva z 1 pomeranče
6 lžic oleje
1 lžíce medu
1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
1 stroužek utřeného česneku se solí
sůl a pepř dle chuti

Pečená zelenina

4 oloupané brambory
2 menší červené řepy
2 oloupané červené cibule
6 stroužků česneku
10 malých krémových žampionů
2 jarní cibule
sůl a pepř dle chuti
olej

Ze šťávy z pomerančů, oleje a medu vymícháme základ na marinádu, přidáme nasekaný zázvor a utřený česnek, osolíme, opepříme. Maso necháme minimálně 4 hodiny, nejlépe do druhého dne, marinovat. Cca 2 hodiny před samotným opékáním vyndáme z lednice. Pánev rozpálíme naplno. Marinádu ze steaku setřeme, aby se nám nepřipalovala. Steaky potřeme olejem a zprudka opečeme ze všech stran, ale hlídáme barvu steaku, aby se díky medu zbytek marinády nepřipálil.

Oheň zmírníme, zalijeme červeným vínem a necháme krátce zredukovat. Přidáme máslo a tymián a steak přeléváme vzniklou šťávou. Pánev odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme odpočívat. Omáčku dochutíme solí a pepřem.

Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, cibuli a řepu na klínky, větší žampiony překrojíme napůl a z jarních cibulek odkrojíme spodní část. Vše dáme společně s česnekem na plech nebo zapékací misku, ochutíme a pokapeme olejem. Pečeme na 180 °C cca 15 minut, pak promícháme a dopékáme na barvu dalších 15 minut. Po dopečení přidáme nakrájenou zelenou část z jarních cibulek.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl