Bojanův mořský ďas
Výtečně upravená ryba, jejíž recept se nám, bohužel, do stopáže pořadu nevešel. Proto uvádíme zde jako bonus!
4 porce
4 porce z filetu mořského ďasa
marináda
hrst bazalky a máty
pomerančová šťáva
mletý bílý pepř
sůl
rybí prášek (ze sušené rybí kůže)
olivový olej
mletý česnek v oleji
petrželka
Bazalku a mátu nasekáme a smícháme s pomerančovou šťávou, pepřem a solí. Porce ryby vložíme do marinády na dvě hodiny.
Poté marinádu z ryby lehce setřeme, každou porci poprášíme rybím práškem a opečeme na olivovém oleji, 3−4 minuty z každé strany.
Poté ještě poprášíme rybím práškem, zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby a dopečeme při 160 °C ještě 7 minut.
Po vyjmutí z trouby rybu přelijeme zbylou marinádou, pokapeme česnekovým olejem a podáváme se sekanou petrželkou a zeleninou – carpacciem z květáku a chřestu.
carpaccio z květáku a chřestu
300 g květáku
300 g zeleného chřestu
olivový olej
mletý bílý pepř
sůl
Květák nakrájíme najemno, z chřestu použijeme jen hlavičky (zbytek můžeme využít při přípravě rizota nebo chřestového krému) a na olivovém oleji společně krátce opečeme, dochutíme solí a pepřem.
Ohodnoťte tento recept: