Luštěniny a obiloviny

Orzoto s krevetami a chřestem

Poslední dobou se v chorvatské kuchyni objevují tendence vracet se ke starým způsobům přípravy jídel, znovuobjevovat staré suroviny předků, kteří se stravovali jednoduše a skromně, a přesto byli šťastní a spokojení.

Zde je ukázka použití ječných krup, které v pokrmu tvoří významnou složku a jsou doplněny o sezónní divoký chřest (u nás bez obav nahraďte zeleným, který není třeba loupat, jen odlámat spodní zdužnatělé části). Tento pokrm je nutričně velmi hodnotný, přitom dietní.

4 porce

1 malá cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
rybí vývar
150 g divokého nebo zeleného chřestu
250 g vařených ječných krup
200 g krevet
střik bílého vína
2 chilli papričky
střik brandy
sůl
petrželka

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dosklovata, zalijeme naběračkou rybího vývaru, přidáme nakrájený spařený chřest (3−5 minut), uvařené kroupy a společně osmahneme.

Nakonec vložíme očištěné krevety, zastříkneme bílým vínem, přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, ochutíme solí, zastříkneme brandy, promícháme a podáváme se sekanou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl