Kynuté pletené housky
400 g italské bezlepkové směsi na kynutá těsta
10 g soli
5 g kypřícího prášku bez lepku
5 g cukru krupice
15 g čerstvého droždí
400 g teplé odstáté vody
40 g rozpuštěného sádla
mák na posypání
rozpuštěné sádlo na potření
Bezlepkovou směs na kynutá těsta promícháme se solí a kypřícím práškem, uprostřed uděláme důlek, do něj vsypeme cukr, navrch rozdrobíme droždí a přilijeme vodu. Rukou vyhněteme lesklé polotuhé těsto. Necháme v uzavřené míse 60 – 80 minut kynout na teplém místě.
K vykynutému těstu přidáme rozpuštěný tuk a pořádně zapracujeme. Kartou nebo nožem rozdělíme těsto na lehce podsypané ploše na 8 stejných dílů. Každý díl ještě rozdělíme na dva kousky, z kterých uválíme válečky. Ty spleteme do copánku a stočíme do kroužku tak, aby uvnitř zůstal otvor a těsto vytvořilo kytičku. Pak je necháme ještě 10 – 15 minut odpočinout. Sádlo si rozpustíme se dvěma lžícemi vody a houstičky potřeme a posypeme mákem.
Troubu rozpálíme na 250 °C. Do spodní části trouby vložíme nádobu s 250 ml vody, aby se vytvořila pára. Plech vyložíme pečícím papírem a housky vložíme do trouby. Po vložení pečiva teplotu snížíme na 240 °C a pečeme cca 15 minut. Po upečení housky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
TIP: Zabalené v alobalu vydrží tři dny.
Ohodnoťte tento recept: