Zeleninová jídla

Zelenina vařená v bylinkové páře

Nejšetrnější tepelná úprava zeleniny je vaření v páře. Ovšem není pára jako pára! Zelenině sluší bylinková, která vám navíc provoní celý byt.

4 porce

¼ květáku
1 karotka
1 žlutá mrkev
100 g hráškových lusků

Vonná várka

voda
směs bylinek
(estragon, tymián, saturejka, citronová tráva, plocholistá petrželka)
kousek čerstvého kořene kurkumy nebo zázvoru

Dresink

10 lžic vinného bílého octa
špetka šafránu
olivový olej
1 šalotka
sůl
slunečnicové semínko

Očištěnou zeleninu naporcujeme na malé kusy a vložíme na pařák nad bylinkovou páru (voda s bylinkami a kouskem čerstvé kurkumy či zázvoru).

Ocet svaříme se šafránem, aby pustil barvu a chuť, necháme vychladnout a vymícháme s olejem, nadrobno krájenou šalotkou a solí.

Uvařenou zeleninu promícháme s dresinkem, necháme odležet a při podávání sypeme nasucho opraženým semínkem.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl