Moučníky a cukroví

Křehký jablečný závin

Recept na tento štrůdl je z kuchařky mojí babičky, velmi křehký, voňavý, plný ořechů. S těstem se pracuje velmi dobře, má až gumovou konzistenci, takže jej můžete lehce vyválet dotenka, aniž by se trhalo. Není s ním tak velká práce jako se závinem taženým, nicméně výsledek je vynikající. Jablíčka krájejte i se slupkou na tenké plátky, jsou pak v závinu krásně vidět i cítit, jejich kousky nepustí tolik šťávy jako jablka strouhaná. Každý krok má své opodstatnění, jinak by nebyl tak šíleně dobrý.

2 nohavice

těsto

250 g hladké mouky
50 g másla
2 vejce
3 lžíce vlažné vody
2 lžíce octa
špetka soli

náplň

400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou
4 hrsti strouhanky
100 g másla
2 hrsti rozinek
2 hrsti sekaných vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
cukr krystal podle chuti
skořice
1 citrón
50 ml mléka na potírání

1. Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem.

2. Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout.

Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou, na ni klademe ochucená jablka (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), zavineme, kraje utěsníme, přeneseme na plech vymazaný máslem.

3. Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem (zbylých 20 g) a mlékem. Pečeme cca 40 minut při 160-170 °C dozlatova. Závin necháme vychladnout, teprve potom krájíme a podáváme. Nejlépe chutná druhý den.

Ohodnoťte tento recept: 

1063 hlasů

Další recepty Celý díl