Maso

Vepřový jazyk na cibulce s pečenou rýží a salátem z řepy

3 vepřové jazyky
divoké koření (celý černý pepř, bobkový list a nové koření)
2 cibule
½ pórku
½ bulvy celeru
2 lžíce sádla
100 g škvarků
1 – 2 lžíce hladké mouky
1 šálek rýže
1,5 šálku vody
lžíci rostlinného oleje
sůl

Vepřové jazyky vložíme do hrnce s vroucí vodou. Přidáme nakrájený celer, jednu cibuli, pórek a divoké koření. Osolíme a vaříme hodinu až hodinu a půl doměkka.

Cibuli a škvarky nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejme lžíci sádla, přidáme škvarky, krátce orestujeme, přidáme cibuli a znovu krátce zarestujeme. Zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme vývarem z jazyků. Provaříme a osolíme.

Uvařené jazyky oloupeme a nakrájíme na plátky a vložíme je do připravené omáčky.

V hrnci rozehřejeme olej a rýži na něm opečeme. Osolíme a zalijeme vodou (na jeden díl rýže dáváme 1,5 dílu vody). Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, sundáme ze sporáku a vložíme do trouby na 160 °C a pečeme 15 minut.

Salát z červené řepy

500 g předvařené červené řepy
čerstvý křen
½ lžičky mletého chilli
½ lžičky mletého fenyklu
citronovou šťávu
sůl

Předvařenou řepu nastrouháme nahrubo, křen najemno a společně promícháme. Ochutíme fenyklem a chilli a citronovou šťávou. Důkladně zamícháme.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl