Maso

Vepřové kotlety pečené v kávové marinádě

V pikantní kořeněné marinádě s kávou získá maso zvláštní a výtečnou chuť. Po kotletkách se jen zapráší.

4 porce

4 vepřové kotlety s kostí
6 lžic oleje
1 cibule
80 g cukru
8 cl balsamikového octa
1 dl vody
1 chilli paprička
½ lžičky drceného kardamomu
6 lžic sezamového semínka
2 lžičky mleté papriky
šťáva a kůra z jednoho citronu
sůl
2 lžičky mleté kávy

Brambory s fazolovými lusky

50 g másla
400 g brambor
400 g fazolových lusků
5 stroužků česneku
mletý pepř
sůl

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme balsamikovým octem, vodou a necháme povařit. Do směsi přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, drcený karadamom, nasucho opražené sezamové semínko, mletou papriku a sůl. Směs necháme přejít varem, odstavíme a necháme zchladnout. Do marinády vmícháme mletou kávu, vložíme kotlety a marinujeme 24 hodin.

Marinované kotlety vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230 °C na program pečení shora. Plech vložíme do trouby co nejvýše a pečeme 10−15 minut. Podáváme se zeleninovou přílohou.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme. Fazolky krátce spaříme a ihned zchladíme a necháme okapat. Na rozpuštěném másle opečeme brambory s nahrubo nasekaným česnekem, přidáme fazolky, ochutíme pepřem a solí.

Brambory s fazolovými lusky

Brambory s fazolovými lusky