Moučníky a cukroví

Mátový koláč

200 g mléka
50 g čerstvé máty
3 vejce velikosti M
200 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
150 g olivového oleje
2 limetky
3 g soli
4 g prášku do pečiva
2 g jedlé sody

Na dokončení:
50 g krupicového cukru
20 g čerstvé máty
250 g zakysané smetany

Nejdříve připravíme bylinkový cukr, kterým koláč na závěr ozdobíme. Do mixéru vsypeme cukr a lístky čerstvé máty a společně rozmixujeme. Rozmixovanou směs přendáme do misky, lehce promícháme a dáme stranou.

Do mixéru znovu vložíme mátu a vlijeme mléko. Důkladně rozmixujeme a vlijeme do mísy. Přidáme vejce, olej, kůru a šťávu z jedné limety a rozmícháme do hladka. Směs osolíme a postupně přidáváme suché suroviny – cukr, mouku, kypřící prášek a jedlou sodu. Směs vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 – 170 °C 20 – 25 minut.

Upečený a vychladlý koláč potřeme na povrchu zakysanou smetanou. Ozdobíme kousky limetky, zasypeme mátovým cukrem a na závěr přidáme pár lístků čerstvé máty.

Ohodnoťte tento recept: 

60 hlasů

Další recepty Celý díl