Ořechovo-kávový dort


Pro dobrý výsledek doporučujeme upéct dort den před podáváním. Je to proto, aby se všechny použité ingredience mohly dobře propojit. My jsme dort připravili v dortové formě o průměru 28 cm, je tedy nižší a prokrojí se pouze jednou.
Korpus
8 vajec
120 g moučkového cukru
70 g mletých ořechů
30 g jemné strouhanky
30 g mleté zrnkové kávy
2 špetky drceného hřebíčku
50 g hrubé mouky
1 dl bílého portského vína
tuk na vytření a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
Náplň
1 dl mléka
80 g cukru
150 g mletých ořechů
200 g másla
10 g jemně mleté zrnkové kávy
Na posypání
50 g mandlových lupínků
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ořechy, strouhanku, kávu a střídavě vmícháme mouku a sníh z bílků. Těsto vlijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 170 °C.
Upečený korpus necháme vychladnout, poté rozkrojíme, pokapeme vínem a plníme krémem, slepíme, potřeme i svrchu a po stranách, posypeme sekanými ořechy nebo lupínky mandlí. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.
Na náplň rozpustíme část cukru na karamel, zalijeme mlékem, necháme rozpustit, vmícháme zbytek cukru, ořechy a necháme zchladnout.
Změklé máslo utřeme s kávou a smícháme s ořechovou hmotou.
Ohodnoťte tento recept: