Moučníky a cukroví

Ořechovo-kávový dort

Pro dobrý výsledek doporučujeme upéct dort den před podáváním. Je to proto, aby se všechny použité ingredience mohly dobře propojit. My jsme dort připravili v dortové formě o průměru 28 cm, je tedy nižší a prokrojí se pouze jednou.

Korpus

8 vajec
120 g moučkového cukru
70 g mletých ořechů
30 g jemné strouhanky
30 g mleté zrnkové kávy
2 špetky drceného hřebíčku
50 g hrubé mouky
1 dl bílého portského vína
tuk na vytření a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Náplň

1 dl mléka
80 g cukru
150 g mletých ořechů
200 g másla
10 g jemně mleté zrnkové kávy

Na posypání

50 g mandlových lupínků

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ořechy, strouhanku, kávu a střídavě vmícháme mouku a sníh z bílků. Těsto vlijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 170 °C.

Upečený korpus necháme vychladnout, poté rozkrojíme, pokapeme vínem a plníme krémem, slepíme, potřeme i svrchu a po stranách, posypeme sekanými ořechy nebo lupínky mandlí. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Na náplň rozpustíme část cukru na karamel, zalijeme mlékem, necháme rozpustit, vmícháme zbytek cukru, ořechy a necháme zchladnout.

Změklé máslo utřeme s kávou a smícháme s ořechovou hmotou.

Ohodnoťte tento recept: 

67 hlasů

Další recepty Celý díl