Houby

Smažené plněné žampióny s vaječnou nádivkou, okurkovo-česnekovým dipem a jarním salátem

12 žampionů
4 natvrdo vařená vejce
3 vejce na obalování
100 g hladké mouky
100 g strouhanky
hrst plocholisté petrželky
špetku muškátového oříšku
olivový olej
olej na smažení
1 salátovou okurku
200 g zakysané smetany
1 stroužek česneku
hrst čerstvého kopru
jarní salátové listy
1 citron
sůl a čerstvě mletý pepř

Vejce uvařená natvrdo nastrouháme na jemném struhadle. Hlavičky žampionů vydlabeme. Vydlabané středy nasekáme nadrobno a smícháme je s nastrouhanými vajíčky. Ochutíme muškátovým oříškem, nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a vmícháme 1 – 2 lžíce strouhanky, aby směs držela pohromadě.

Vydlabané hlavičky žampionů spaříme 2 minuty ve vroucí vodě. Spařené žampiony necháme vychladnout. Poté je osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Žampiony naplníme připravenou směsí a obalíme je v klasickém trojobalu (hladká mouky, vejce, strouhanka).

Obalené žampiony smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

Tip od kuchařů: po prvním obalení můžeme znovu namočit do vajíčka a obalit v druhé vrstvě strouhanky.

Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme. Kopr nasekáme nadrobno, česnek nastrouháme najemno nebo prolisujeme. Vše smícháme v míse společně se zakysanou smetanou, osolíme a opeříme.

Listy salátů smícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl