Kdo má rád sladké, přijde si u této smažené jihoitalské speciality na své. Těsto je kynuté jako na koblihy, ovšem velmi dobře ochucené – skořicí, citronovou kůrou a vanilkovou esencí.

½ kg hladké mouky
50 ml plnotučného mléka
25 g droždí
80 g másla
400 g brambor vařených ve slupce, oloupaných
80 g moučkového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička jedlé sody
špetka soli
kůra z jednoho citronu
3 vejce
1 lžička vanilkové esence

slunečnicový oleje na smažení

Na obalení

skořicový cukr

Na plnění

Jahodová nebo meruňková marmeláda

Mouku vsypeme do mísy, uděláme důlek a do důlku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme trochou vlahého mléka a necháme vyběhnout kvásek. Přidáme ostatní ingredience – rozpuštěné máslo, najemno nastrouhané brambory, zbytek cukru, skořici, jedlou sodu, sůl, citronovou kůru, vejce a lžičku vanilkové esence. Zpracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme hady o průměru asi 2 cm, nakrájíme na asi 15 cm dlouhé kusy, které spojíme v kroužky (jako druhou variantu můžeme tvarovat kuličky – koblížky).

Kroužky necháme na pomoučeném plechu hodinu a půl kynout, poté smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru nebo, máme-li tvary koblížků, plníme marmeládou. Podáváme horké i studené.

Ohodnoťte tento recept: 

26 hlasů

Další recepty Celý díl