Polévky

Ruský boršč

Borščů existuje celá řada variant, stejně jako bramboraček, eintopfů (ajnotpfů) a bouillabaisse (bujabéz). Tento je Filipův ruský, z velmi vydatného masového vývaru, plný zeleniny, samozřejmě červené řepy a podává se s kysanou smetanou. Je výborný.

6–8 osob

250 g hovězí kližky
250 g hovězího předního s kostí
250 g vepřové plece
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
5 lístků bobkového listu
1 cibule
50 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
150 g hlávkového zelí
1 velká brambora
2 ks vařené červené řepy
400 g krájených rajčat (1 konzerva)
100 g slaniny
2 PL sladké mleté papriky
1 citron (nebo vinný ocet)
1 kysaná smetana
sůl
pepř 

1. Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.

2. Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky.

Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikoua zarestujeme.

3. Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.

4. Boršč podáváme s kysanou smetanou. 

Další recepty Celý díl