Zelné šneky


Velmi chutné zelné šneky pasují k pivu, vínu, čaji i meltě.
42 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
300 ml mléka
600 g hladké mouky
1 lžíce sušeného tymiánu
hrst petrželky
200 g másla
4 žloutky
1 lžička soli
600 g kysaného zelí
1 vejce na potření těsta
2 lžíce drceného kmínu
Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10−15 minut, než kvásek vyběhne.
Ke kvásku přidáme mouku s tymiánem a sekanou petrželkou, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto rozválíme na plát, poklademe předem vymačkaným kysaným zelím. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a zarolujeme. Z rolády krájíme kolečka, která vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a posypeme drceným kmínem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme do zlatova asi 25 minut.
Ohodnoťte tento recept: