Moučníky a cukroví

Koláč s lesním ovocem

Těsto

200 g hladké mouky
100 g žitné celozrnné mouky
250 g studeného másla
60 ml vychlazeného bílého vína
45 g krupicového cukru
2 g soli

Náplň

1 kg lesního ovoce
100 – 120 g cukru krupice
40 g kukuřičného škrobu
25 g másla
5 ml vanilkové esence

Na dkončení

1 vejce na potření
50 g cukru krupice

Do mísy vsypeme hladkou mouku, žitnou mouku, cukr, osolíme a promícháme. Přidáme vychlazené máslo a vlijeme studené bílé víno. Vypracujeme těsto, které necháme 10 – 15 minut odpočinout v lednici.

Než si těsto odpočine, připravíme náplň. V hrnci smícháme kukuřičný škrob a cukr, přidáme ovocnou směs, kterou smícháme se směsí cukru a škrobu. Přidáme máslo a vanilkovou esenci. Zamícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu a necháme vychladnout.

Těsto rozdělíme na dva díly (větší a menší). Z většího dílu vyválíme kruh, který musí být větší, než je forma, ve které budeme koláč péct. Vyválené těsto vložíme do formy vymazané máslem.

Na těsto vlijeme náplň z lesního ovoce a překryjeme druhým dílem – „pokličkou“, kterou jsme vyváleli z menšího dílu těsta. Uprostřed vykrojíme otvor. Okraje přimáčkneme a přebývající těsto ořízneme. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbylého těsta je možné vyválet například kuličky, kterými můžeme koláč ozdobit. Na závěr posypeme celý povrch koláče krupicovým cukrem, který při pečení vytvoří křupavou krustu.

Koláč pečeme na 170 – 175 °C zhruba 40 minut. Po upečení necháme koláč úplně vystydnout a teprve potom můžeme krájet.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl