Maso

Šoldra neboli muřin

V neděli na Boží hod je připraven slavnostně prostřený velikonoční stůl, kde nesmí chybět šoldra, někde též nazývaná muřin – uzeniny zapečené v těstě.

20 ml mléka
42 g droždí
100 g másla
2 žloutky
300 g polohrubé mouky
½ lžičky soli
100 g šunky
100 g uzeného vařeného bůčku
100 g bílé klobásy
1 vejce na potření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a mouku. Vypracujeme tužší těsto a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme obdélník o tloušťce asi 1 cm, který poklademe na silné plátky nakrájenou šunkou, uzeným bůčkem a bílou klobásou. Přehneme těsto z jedné a druhé strany jako závin, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout. Položíme na vymazaný smaltovaný plech a pečeme dozlatova. Pečeme 30−45 minut při teplotě 170 °C.

Další recepty Celý díl