Maso

Velikonoční hlavička

Na Bílou sobotu je v kostelích zapálena Velikonoční svíce – paškál. V noci ze soboty na neděli, která se nazývá Velká noc, se slouží v kostelech velikonoční vigilie. Nastává okamžik zmrtvýchvstání, symbol nového života. Na Bílou sobotu se připravovaly typické pokrmy: velikonoční hlavička, která má připomínat tvar trnové pokrmy. Tento pokrm měl být překlenutím mezi přísným půstem a slavnostním jídle svátků

250 g uzeného vařeného bůčku
1 veka
4 vejce
3 dl mléka
100 g pórku, cibulové nati, kopřiv, petrželky
muškátový květ
mletý pepř
sůl
tuk na vymazání formy

Bábovkovou formu vymažeme tukem. Do mísy vložíme na kostky krájenou veku, polejeme mlékem s kořením a žloutky. Přidáme na kostičky nakrájený uvařený uzený bůček, krájenou nať pórku a cibule, pokrájené mladé kopřivy a petrželku. Vše promícháme s pevným sněhem z bílků. Vlijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem, a ve středně vyhřáté troubě pečeme 35 minut dozlatova.

Další recepty Celý díl