Chrust znamená ve slezském nářečí chroust. Těsto i jeho zpracování je velmi blízké božím milostem. Namísto vína se dává rum a konečné vykrájené tvary jsou také jiné. Sami můžete porovnat. Oboje chutnají báječně.

150 g hladké mouky
3 žloutky
35 g másla
1 lžíce rumu
2 lžíce smetany
35 g moučkového cukru
špetka soli
sádlo nebo olej na smažení
mletá skořice a moučkový cukr na posypání

Z připravených surovin zpracujeme tuhé těsto, které „vytlučeme“ na vále válečkem. Vyválíme „na stéblo“. Rádlem vykrajujeme pásy, které pak vykrájíme do tvaru kosočtverce. Ty pak rádlem uprostřed prořízneme. Jeden konec „chrusta“ prostrčíme tímto otvorem, pak smažíme v rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova. Usmažené „chrusty“ necháme okapat a osušit na papírovém ubrousku. Před podáváním pocukrujeme, podle chuti posypeme mletou skořicí.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl