Vepřová plec na česneku s majoránkovými kroupami a žampiony


Pro kýžený výsledek doporučujeme maso před samotným pečením připravit den předem.
4 porce
Vepřová plec
1 kg vepřové plece
20 stroužků česneku
1 mrkev
1 kořenová petržel
0,5 dl oleje
mletý pepř
sůl
Vepřovou plec částečně prokrojíme a do masa vetřeme nahrubo utřený česnek se solí, opepříme a svážeme motouzem do původního tvaru.
Maso prošpikujeme klínky zeleniny, svrchu osolíme, opepříme a necháme v lednici přes noc odležet.
Druhý den maso hodinu před pečením vyjmeme z lednice a poté ho vložíme do vyhřáté trouby na 250 °C, zapečeme 15 minut, teplotu zmírníme na 130 °C a pečeme 1,5−2 hodiny doměkka a dozlatova.
Podle potřeby během pečení podléváme horkou vodou.
Kroupy
2 lžíce sádla
1 menší cibule
2 stroužky česneku
600 g vařených ječných krup
1 dl smetany na šlehání
sušená majoránka
mletý pepř
sůl
Na sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme plátky česneku, osmahneme, vložíme kroupy, podlijeme smetanou, dochutíme majoránkou, mletým pepřem a solí.
Žampiony
12 malých žampionů
2 lžíce másla
1 lžička drceného kmínu
sůl
Omyté a okapané žampiony opečeme na másle, dochutíme drceným kmínem a solí.
Ohodnoťte tento recept: