Škvarkové placky s mákem – „caletky“


Jak křehké a po škvarečkách voňavé jsou caletky! Výborné ke snídani, k svačině, pivu, vínku, bílé kávě i čaji. Vděčná dobrota, která zachutná snad každému.
42 g droždí
1 lžíce cukru
asi 2 dl mléka
500 g hladké mouky
2−3 lžíce nemletého máku
200 g vařených brambor
300 g čerstvých škvarků
2 lžíce sádla
2 lžičky soli
1 vejce
1 lžíce octamouka na podsypání
2 žloutky na potření
mák na posypání
V míse utřeme droždí s cukrem, zalijeme teplým mlékem, zasypeme hrstí mouky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mouku promícháme s mákem, přidáme najemno nastrouhané brambory, nahrubo nasekané škvarky rozpečené na dvou lžících sádla, sůl, vejce, ocet, vyběhnutý kvásek a vypracujeme těsto.
Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z vykynutého těsta tvarujeme placičky o průměru asi 8 cm, které svrchu ostrým nožem nakrojíme do mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mákem.
Pečeme při 170 °C dorůžova, cca 15−20 minut.
Ohodnoťte tento recept: