Dal / Dhal – luštěninová kaše
Dal má konzistenci kaše, někdy hustší polévky. Vedle vařené luštěniny je podstatnou složkou vydatně kořeněný zeleninový základ.
8 porcí
500 g žlutého hrachu nebo červené čočky
voda
1 lžička kurkumy
sůl
Hrách nebo čočku namočíme do vody asi na půl hodiny, poté vložíme do horké vody, přidáme lžičku kurkumy, sůl, promícháme a zakryté vaříme pozvolna doměkka.
zeleninový základ
slunečnicový olej
1 lžička římského kmínu
1 sušená chilli paprička
3 stroužky česneku
2 lžíce krájeného čerstvého zázvoru
2 cibule
6 středních rajčat
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sladké mleté papriky
4 bobkové listy
sůl
Na oleji osmahneme římský kmín, chilli papričku, nakrájený česnek a zázvor, nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme do světle hnědé barvy, přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, podusíme, ochutíme kurkumou, mletým římským kmínem, mletou paprikou, přidáme bobkové listy a osolíme. Na závěr dochutíme česnekovo-zázvorovou pastou (viz níže) a vmícháme uvařenou luštěninu.
na závěrečné dochucení
2 lžíce pasty z česneku a čerstvého zázvoru
Nakrájený česnek a zázvor rozmixujeme v kuchyňském kutru nebo najemno nastrouháme.
Ohodnoťte tento recept: