Křupavá rolka plněná vepřovým masem s cibulkou, houbami a kmínem, vlažný podzimní salát s kapustou, kedlubnou a houbami, kefír se solí, pepřem a oříškovým olejem


4 porce
Rolka
400 g vepřového masa ve vlastní šťávě
2 pláty filo těsta
50 g přepuštěného másla
1 polévkovou lžíci sekané petrželky
1 ks jarní cibulky
1 ks červené cibule
120 g lesních hub nebo žampiónů
lžičku drceného kmínu
Nejdříve si připravíme náplň do rolek. Červenou cibuli nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku na kolečka, houby na menší kousky a vše orestujeme na přepuštěném másle. Do směsi přidáme hořčici, okmínujeme, osolíme a opepříme a přidáme maso ve vlastní šťávě. Chvíli povaříme, dokud se neodpaří tekutina a na závěr přidáme nasekanou petrželku.
Směs necháme před plněním rolek vychladnout.
Plát filo těsta potřeme přepuštěným máslem, osolíme, můžeme přidat nadrobno nasekanou petrželku a pokryjeme dalším plátem filo těsta. Plát nakrájíme na 4 díly. Na každý díl poklademe náplň a zabalíme rolku. Rolky pozvolna opékáme na pánvi do zlatova.
Vlažný salát
120 g kedlubny nebo bílé ředkve
100 g kapusty
120 g lesních hub nebo žampiónů
100 g mrkve
100 g brokolice nebo květáku (nebo obojí)
sůl
1 lžíci rostlinného oleje
hrst pažitky
klíčky na ozdobení
Mrkev nakrájíme na kolečka, kedlubny na širší nudličky, jarní cibulku na větší kousky, květák a brokolici rozdělíme na kousky. Do osolené vroucí vody nejdříve vložíme mrkev a kedlubnu a necháme povařit 2 minuty. Poté přidáme na 1 minutu květák a brokolici. Zeleninu přendáme do misky s ledovou vodu. Díky tomu si udrží barvu.
Zeleninu ohřejeme na pánvi, přendáme do misky, zakápneme citronem a přidáme listy salátu. Na závěr ozdobíme plátky ředkvičky, bylinkami, klíčky a přelijeme dresingem.
Dresing na salát
2 dcl kefíru
2 lžíce oleje z lískových oříšků
sůl
čerstvě mletý pepř
Kefír, lžička oříškového oleje, sůl a pepř – promícháme.
Ohodnoťte tento recept: