Valentýnský bavorský krém


Vanilkový smetanový krém s jahodami by na našem svátečním stole neměl chybět.
4 porce
½ kg jahod jahod
8 g plátkové želatiny
1 dl studené vody
¼ l smetany ke šlehání
Vanilková omáčka
120 ml mléka
120 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
80 g krystalového cukru
4 žloutky
Na ozdobu
vyšlehaná 33% smetana
hobliny čokolády
květy růží
Očištěné jahody nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Smetanu vyšleháme dotuha a uchováme v lednici.
Vanilkový lusk rozkrojíme a vyjmeme z něj semínka, oboje vložíme do kastrolu s mlékem a smetanou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme půl dávky cukru a lusk vyjmeme.
Druhou dávku cukru vymícháme se žloutky a opět za stálého míchání vmícháme do rozvaru, avšak už nevaříme!, teplotu udržujeme pod bodem varu.
Odstavíme a za stálého míchání necháme lehce prochladnout a ještě do teplého rozvaru vmícháme vyšlehanou smetanu společně s želatinou.
Krém nalijeme do servírovacích skleniček na nakrájené jahody a necháme vychladit, poté podáváme. Ozdobíme vyšlehanou šlehačkou, hobliny čokolády a kvítky růží.
Ohodnoťte tento recept: