Moučníky a cukroví

Valentýnský bavorský krém

Vanilkový smetanový krém s jahodami by na našem svátečním stole neměl chybět.

4 porce

½ kg jahod jahod
8 g plátkové želatiny
1 dl studené vody
¼ l smetany ke šlehání

Vanilková omáčka

120 ml mléka
120 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
80 g krystalového cukru
4 žloutky

Na ozdobu

vyšlehaná 33% smetana
hobliny čokolády
květy růží

Očištěné jahody nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Smetanu vyšleháme dotuha a uchováme v lednici.

Vanilkový lusk rozkrojíme a vyjmeme z něj semínka, oboje vložíme do kastrolu s mlékem a smetanou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme půl dávky cukru a lusk vyjmeme.

Druhou dávku cukru vymícháme se žloutky a opět za stálého míchání vmícháme do rozvaru, avšak už nevaříme!, teplotu udržujeme pod bodem varu.

Odstavíme a za stálého míchání necháme lehce prochladnout a ještě do teplého rozvaru vmícháme vyšlehanou smetanu společně s želatinou.

Krém nalijeme do servírovacích skleniček na nakrájené jahody a necháme vychladit, poté podáváme. Ozdobíme vyšlehanou šlehačkou, hobliny čokolády a kvítky růží.

Ohodnoťte tento recept: 

44 hlasů

Další recepty Celý díl