Opilé švestky v pomerančovém karamelu


Opilé švestky jsou dalším typem moderního, rychlého a dietního dezertu. Kardamom, který dodá dezertu cizokrajnou, jakoby kafrovitou chuť, dávkujte opatrně - špetka určitě stačí. V arabském světě jím však koření i silnou kávu, v Indii například přidávají tobolku do konvice s čajem. Jako koření a lék však byl znám již starým Řekům a Římanům. Keře kardamomu volně rostou zejména ve vlhkých pralesích Indie, na Srí Lance, v Číně či na Sumatře. Výborný je i ve vinných klobáskách a pečivu. K dostání je ve specializovaných prodejnách s kořením, ale lze ho objednat i přes internet.
4 porce
500 g čerstvých švestek
100 g cukru krupice
0,3 l šťávy z čerstvých pomerančů nebo pomerančového džusu
0,05 l rumu
špetka mletého kardamomu
4 kopečky vanilkové zmrzliny
lístečky máty nebo meduňky na ozdobení
1. švestky rozpůlíme a vypeckujeme
2. v kastrůlku rozpustíme cukr na karamel a zalijeme šťávou z pomerančů a rumem, přidáme kardamon a necháme vyvařit do zhoustnutí, přidáme půlky švestek, promícháme a necháme vychladit
3. podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny a zdobíme mátou
Ohodnoťte tento recept: