Maso

Marinovaná krkovice, ragú z baby patisonů a hroznového vína, tymiánová majonéza

4 porce

800 g vepřové krkovice
100 g modrého hroznového vína
100 g bílého hroznového vína
1 balení baby patisonů
2 ks čerstvých chilli papriček
1 dcl bílého vína
800 g brambor vařených ve slupce
40 g másla
30 g špeku
100 g majonézy
40 g vlašských ořechů
snítku čerstvého tymiánu
snítku čerstvé pažitky
4 lžíce řepkového oleje
1 lžičku mleté skořice
2 hvězdičky badyánu
6 ks hřebíčku
sůl a pepř

Nejdříve si připravíme koření na marinování krkovice. Do hmoždíře vložíme celý badyán, celý hřebíček a rozdrtíme. Pak přidáme na malé kousky nakrájené chilli papričky, přilijeme olej, přidáme skořici, osolíme a opepříme. Všechno důkladně promícháme.

Krkovici nakrájíme na silnější steaky a v míse je promícháme se směsí koření a chilli. Maso v marinádě necháme odpočinout alespoň jednu hodinu při pokojové teplotě. Zatímco maso odpočívá, připravíme ragú.

Kuličky hroznového vína rozkrojíme na půlky a pokud nemáme bezsemennou odrůdu hroznového vína, odstraníme pecky. Baby patisony nakrájíme na čtvrtky. Špek nakrájíme na velmi drobné kostičky. Rozehřejeme pánev, na které na sucho opražíme vlašské ořechy. Opražené ořechy vyjmeme z pánve. Do pánve dáme špek, necháme škvařit tak, aby se špek nespálil. Ke špeku přidáme baby patisony a zarestujeme. Pak přidáme opražené vlašské ořechy, které v ruce lehce nadrtíme. Ragú osolíme, opepříme a přidáme snítku tymiánu. Podlijeme bílým vínem a krátce dusíme, dokud se víno nezredukuje. Na závěr přidáme hroznové víno.

Předem uvařené brambory i se slupkou nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, na kterém z obou stran opečeme plátky brambor do zlatova. Brambory osolíme a opepříme. Opečené brambory necháme zchladnout a pak do nich vmícháme nadrobno nasekanou čerstvou pažitku. Pažitku je nutné přidat až na úplný závěr a nesmažit ji s bramborami, aby se nespálila.

Čerstvý tymián utřeme se solí a smícháme s majonézou, kterou mírně zředíme olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl