Hřbet z muflona, pastinákové pyré, karotka s medem, hořčičným semínkem a fermentovaným česnekem, pečený bramborový dortík s hořčicí
4 porce
600 g hřbetu z muflona
sůl s černým česnekem
pepř
1 lžíci slunečnicového oleje
1 lžíci másla
hrst tymiánu
Jeden až dva dny před přípravou samotného receptu si do osolené vody namočíme hořčičná semínka, která následně 30 minut pozvolna vaříme do měkka.
Hřbet z muflona vyndáme z lednice alespoň hodinu před přípravou, aby měl pokojovou teplotu.
Hřbet z muflona osolíme česnekovou solí a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, vložíme mufloní hřbet a zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme máslo, které necháme rozpustit. Na maso položíme hrst tymiánu a přeléváme pár minut rozpuštěným máslem.
Na karotku s medem
300 g karotky
2 lžíce medu
1 stroužek fermentovaného česneku
1 kávovou lžičku hořčičného semínka
50 g másla
2dcl zvěřinového vývaru
Karotku uvaříme „na skus“. V hrnci smícháme med, vývar, máslo, hořčičné semínko, na kousky pokrájený fermentovaný česnek a do směsi vložíme předvařenou karotku. Přidáme pár lístku tymiánu a krátce povaříme.
Na pastinákové pyré
300 g pastináku
1 dcl smetany
1 lžíci másla
sůl
čerstvě mletý pepř
Pastinák nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Uvařený pastinák vymixujeme do hladkého pyré. Při mixování přidáme změklé máslo.
Na bramborový dortík
300 g brambor
50 g másla
4 lžičky hořčice
2 stroužky fermentovaného česneku
sůl
pepř
2 mističky (kokotky) na zapékání (1 kokotka = 2 porce)
Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky (ideální je použít mandolínu). Zapékací misky vymažeme máslem a na dno vložíme pečící papír. Stroužky fermentovaného česneku nakrájíme na velmi malé kousky. Plátky brambor naskládáme do mističky na dno a kolem dokola. Potřeme rozpuštěným máslem. Poklademe kousky fermentovaného česneku a potřeme hořčicí. Takto postupujeme, dokud celou kokotku nenaplníme. Kokotky vložíme do trouby rozehřáté na 150 °c a pečeme 30–40 minut.
Ohodnoťte tento recept: