Moučníky a cukroví

Škvarkové buchty s flambovanými karamelizovanými hruškami

500 g hladké mouky
20 g droždí
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
2,5 dl mléka
150 g škvarků
2 cl hruškové pálenky
1 vejce + 1 žloutek
špetku soli
sádlo na vytření pekáče a potření buchet

Hrušková náplň

4 ks hrušek
80 g cukru
4 cl hruškové pálenky
lžíci sádla
80 ml vody
1 lžičku škrobové moučky
4 ks hřebíčku
1 ks celé skořice
moučkový cukr na posypání buchet

Hrušky nakrájíme na malé kostičky. V pánvi rozehřejeme sádlo a zprudka na něm orestujeme nakrájené hrušky. K hruškám přidáme skořici a hřebíček, necháme rozvonět. Orestované hrušky pocukrujeme, vlijeme pálenku a flambujeme. Přilijeme vodu, krátce povaříme a zaprášíme škrobem, promícháme a necháme minutu provařit. Poté necháme zchladnout.

Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku. V míse smícháme mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, jedno celé vejce, žloutek, pálenku a mléko. Škvarky ohřejme na pánvi a přidáme do mísy s připravenou směsí. Do směsi vlijeme rozmíchané droždí a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme na plát, vykrájíme kolečka, která plníme hruškovou náplní a tvarujeme buchty, které vyrovnáme do pekáčku vymazaného sádlem. Sádlem potřeme buchty i ze stran. Necháme případně ještě chvilku kynout. Pečeme na 160° asi 40 minut. Po vychladnutí buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl