Maso

Dančí kýta dušená s kořenovou zeleninou a bylinkami

Specifická chuť dančího masa se příjemně prolne s nemalou dávkou zeleniny, dobrého koření a bylinek. Kulinářský zážitek z tohoto jednoduchého zvěřinového jídla završí pikantní brusinková omáčka a nezvyklá, avšak perfektně padnoucí příloha z ječných krup.

6−8 porcí

1,2 kg dančí kýty nebo plece
drcený jalovec
drcený růžový pepř
2 červené cibule
2 petržele
3 mrkve
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
100 g sádla
masový vývar na podlití
sůl

Brusinková omáčka

20 g cukru
100 g brusinkového kompotu
bílý pepř

Kroupová příloha

600 g vařených ječných krup
30 g másla
snítka petrželky
mletý pepř
sůl

Dančí kýtu nebo plec nakrájíme na velké kostky, osolíme a okořeníme směsí drceného koření – jalovcem a růžovým pepřem. Necháme chvilku odležet.

Očištěnou mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na hrubší úhledné kousky.

Na sádle orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme snítku tymiánu a rozmarýnu, opečeme společně s masem, podlijeme horkým masovým vývarem a dusíme doměkka.

V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme brusinkovým kompotem, dobře promícháme, chvilku povaříme a dochutíme čerstvě drceným bílým pepřem.

Vařené kroupy opečeme na másle, dochutíme sekanou petrželkou, pepřem a solí.

Měkké maso upravíme na talíř, přelijeme brusinkovým rozvarem a podáváme s kroupami.

Ohodnoťte tento recept: 

58 hlasů

Další recepty Celý díl