Zeleninová jídla

Kapustové karbanátky

4–6 porcí

1 středně velká kapusta
300 g vařeného uzeného masa, nejlépe krkovice
1 menší cibule
4 vejce
200 - 250 ml mléka
20 g másla
3 lžíce hladké mouky
svazek petrželky kudrnky
sůl
čerstvě mletý černý pepř
strouhanka na zahuštění těsta a obalení karbanátků
slunečnicový olej na smažení

1. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě do poloměkka, cca 3 – 5 minut, zchladíme studenou vodou a necháme dobře okapat, popřípadě vodu vymačkáme.

2. Spolu s uzeným masem kapustu umeleme na masovém strojku.

3. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sekanou petrželku, osmahneme, zasypeme moukou, opět krátce osmahneme a za stálého míchání postupně zalijeme mlékem (2 lžíce mléka nechme stranou) a uvaříme hustou kaši, ochutíme solí a pepřem (kdo má rád, může dochutit ještě muškátovým květem nebo muškátovým oříškem). Do této polovychladlé kaše přimícháme žloutky, vmícháme mleté maso s kapustou. Vše dobře promícháme, případně ještě dochutíme. Pokud je hmota řídká, zahustíme strouhankou.

4. Z těsta tvarujeme malé karbanátky, které omočíme v rozšlehaných bílcích nastavených dvěmi lžícemi mléka a špetkou soli, obalíme ve strouhance a usmažíme dozlatova ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s chlebem.

Další recepty Celý díl