Maso

Velouté z uzeného jazyka a jarní zeleniny

6 porcí

80 g sádla
200 g vařeného uzeného hovězího jazyka
2 středně velké cibule
6 lžic hladké mouky
1,5 litru vývaru z uzeného hovězího jazyka
100 ml smetany 33%
200 g hrášku
200 g mrkve
200 g růžičkové kapusty
svazek libečku
2 stroužky česneku
lžička muškátového oříšku
sůl
pepř

Na vývar dáme uzený jazyk vařit na hodinu až hodinu a půl. Poté oloupeme tuhou kůži a vaříme další hodinu oloupaný s divokým kořením a bobkovým listem.

Cibuli nakrájíme na klínky, mrkev nahrubo. V hrnci si na sádle krátce zarestujeme nakrájenou cibuli a mrkev a přidáme mouku. Mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. Zalijeme studeným uzeným vývarem a přivedeme k varu, vaříme 15 minut, aby se mouka provařila.

Česnek utřeme se solí, libeček nasekáme najemno a přidáme do polévky. Zastrouháme muškátovým oříškem, ochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou. Kapustičky očistíme a rozkrájíme na šestinky, jazyk na nudličky a obojí přidáme do polévky spolu s mraženým hráškem. Provaříme a podáváme!

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl