Vepřová panenka v česneku a petrželce s bramborami zapečenými s cibulí, fenyklem a gorgonzolou s jahodovou omáčkou


600 g vepřové panenky
hrst sekané petrželky
8 stroužků česneku
4 lžíce olivového oleje
sůl
Česnek a petrželku nahrubo nakrájíme. Panenku si očistíme a odblaníme a nakrájíme na cca 4cm špalíky. Smícháme s česnekem, petrželkou, pepřem a olivovým olejem a necháme hodinu marinovat.
Rozpálíme pánev a zprudka na ní panenku opečeme, cca 3 minuty z každé strany. Solíme až opečené maso! Na pánev přihodíme kostky másla a polovinu koňaku a maso ve vzniklém výpeku obalíme. Panenku vyndáme z pánve a do vzniklého výpeku přidáme zbytek marinády, koňaku, jahodový džem a jahody nakrájené na čtvrtky. Svaříme a podáváme!
Brambory
600 g brambor vařených ve slupce
1 bulvu fenyklu
4 lžíce olivového oleje
100 gorgonzoly
4 větší cibule
ajvar
sůl
pepř
Brambory nakrájíme na plátky a smícháme je v míse se 4 lžícemi ajvaru a 1 lžící olivového oleje. Na přílohu si cibuli nakrájíme na klínky a fenykl zhruba na stejně velké proužky. Na pánvi si rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a restujeme dozlatova, přidáme fenykl, osolíme a ještě krátce orestujeme. Připravíme si pekáč vyložený pečícím papírem a navrstvíme do něj na dno brambory, cibuli s fenyklem a vše posypeme nadrobenou gorgonzolou a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180°C na 20 minut.
Jahodová omáčka
200 g jahod
2 lžíce jahodového džemu
60 g másla
4 cl koňaku
sůl
Ohodnoťte tento recept: