

4 porce
500 g bílého chřestu
2 dcl bílého vína
5 cl vinného octa
snítku tymiánu
4 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
4 bobkové listy
1 l vody
40 g másla
sůl
Jahodový sabayone
200 g jahod
4 žloutky
0,15 l bílého vína
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce jahodového džemu
40 g másla
sůl
růžový pepř a libovolné bylinky na ozdobu
Ve velkém hrnci si dáme vařit vodu spolu s bílým vínem, octem, tymiánem a kořením. Chřest si oloupeme a dáme ho vařit do vroucí tekutiny. Vaříme pod pokličkou 4-5 minut.
Na sabayone si připravíme rendlík, jahody do něj nakrájíme na čtvrtiny, přidáme bílé víno, cukr a jahodový džem a vše společně rozmixujeme. Do vzniklé tekutiny přidáme žloutky, rozmícháme a za stálého šlehání pomalu zahříváme, dokud směs nezačne houstnout. Zašleháme na kostky nakrájené studené máslo a omáčka je hotová.
Na pánvi rozehřejeme máslo a v něm krátce opečeme vařený chřest. Na ozdobu nakrájíme pár jahod na plátky a servírujeme posypané růžovým pepřem a bylinkami.
Ohodnoťte tento recept: