Maso

Pečený vepřový bůček s kořenovou zeleninou a fenyklem, žemlový knedlík s medvědím česnekem

4 porce

600 g vepřového boku bez kosti
lžíce koriandrového semínka
lžíce fenyklového semínka
lžička koprového semínka
2 snítky rozmarýnu
sůl
pepř
1 stroužek česneku
300 g mrkve
200 g celeru
1 bulva fenyklu
2 menší cibule
vývar na podlévání

Mrkev, cibuli, celer a bulvu fenyklu si nakrájíme nahrubo. Ze soli, pepře, fenyklu, česneku, kopru a koriandru utřeme v hmoždíři pastu. Kůži na bůčku rozkrájíme na mřížku, a pomažeme ho důkladně z obou stran pastou. Pekáč vysteleme nakrájenou zeleninou, rozmarýnem a osolíme, na zeleninu položíme bůček a pečeme 30 minut při teplotě 200 °C a dalších 90 – 120 minut na 150 °C. Dle potřeby podléváme vývarem.

knedlík

5 housek / 1 veka
3 vejce
150 ml mléka
1-2 lžíce rozpuštěného másla
muškátový oříšek
sůl
medvědí česnek

Bílé pečivo nakrájíme na kostky, mírně osolíme, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku. Nasekáme medvědí česnek, rozšleháme vejce a mléko, přidáme máslo a vše v míse smícháme dohromady s houskami. Asi 5 minut necháme pečivo nasáknout, pak z těsta tvarujeme stejnoměrné koule. 15 minut vaříme v páře.

Zeleninové pyré

80 g másla
rozmarýn
1 dl vývaru

Upečený bůček naporcujeme a výpek s pečenou zeleninou si rozdělíme na dvě části. Třetinu si necháme stranou na ozdobu a dvě třetiny rozmixujeme spolu s vývarem a máslem na hladké pyré. Servírujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl