Maso

Pečená křepelka s rajčaty, šalotkou a bylinkami, vlažný salát ze zelené čočky

4 porce

Křepelky

6 křepelek
12 cherry rajčat
2 šalotky
tymián, sůl, pepř
80 g másla
2 stroužky česneku
vývar na podlévání

Křepelky osolíme a opepříme. Šalotku rozkrojíme podélně napůl, rajčata také překrojíme a obojím naplníme křepelky. Přidáme tymián a křepelky spíchneme párátky, aby nám při pečení držely tvar. Křepelky dáme na pekáč spolu s máslem, česnekem a zbylými rajčaty a pečeme v předehřáté troubě na 150 – 170 °C asi 35 – 40 minut, dle potřeby podléváme vývarem.

Concassé

3 rajčata
pažitka
3 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce vinného octa
slunečnicová semínka

Na rajčatové concassé si nejprve vyřízneme z rajčete stopku a na protější straně nožem nařízneme kříž. Pak rajčata na 15 vteřin spaříme v horké vodě, následně vychladíme v ledové a oloupeme. Rozkrojíme je napůl a zbavíme jádřince i šťávy, zbylou dužinu nakrájíme na drobné kostičky. Pažitku si nakrájíme nadrobno a v misce ji smícháme s olejem a octem, pak přidáme nakrájená rajčata, osolíme a opepříme. Na pánvi opražíme slunečnicová semínka, která ještě horká přidáme do směsi a omáčka je hotová.

250 g zelené čočky
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g mrkve
100 g celeru
1 lžička hořčice
půl hrsti listové petržele
1 lžíce másla
olej
šťáva z půlky citronu

Do vroucí osolené vody si dáme vařit zelenou čočku a mrkev s celerem do změknutí, asi 12 – 15 minut. Čočku scedíme a uvařenou mrkev a celer si nakrájíme na drobné kostky a cibuli a česnek najemno. Cibuli a česnek zpěníme na oleji a másle, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a čočku a vše na pánvi prohřejeme. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku hořčice a najemno nakrájenou petržel. Zastříkneme citronovou šťávou a podáváme s pečenou křepelkou, s rajčaty z výpeku a rajčatovým concassé.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl