Bejgli je tradiční maďarský vánoční závin, plněný ořechovou nebo makovou náplní. I hospodyně, které mají s tímto závinem letité zkušenosti, každoročně čekají, zda se jim dílo vydaří. Abychom získali krásné lesklé záviny s mramorovým povrchem, má technologický postup několik zákonitostí. Maria přináší svůj recept zděděný po své maďarské prababičce.

4 záviny

Těsto

½ kg hladké mouky
10 g droždí
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
0,5 dl mléka
špetka soli
1 lžička citronové kůry
100 g másla
100 g sádla
2 vejce

Na potření

4 žloutky
1−2 bílky

Ořechová náplň (na dva záviny)

1 dl mléka
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g jemně mletých vlašských ořechů
1 lžička citronové kůry
1 lžička mleté skořice
1 lžíce medu
50 g rozinek namočených v rumu
1 malé jablíčko

Maková náplň (na dva záviny)

1 dl mléka
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
200 g mletého máku
1 lžička mleté skořice
1 lžíce medu
50 g rozinek namočených v rumu
1 malé jablíčko

Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

K vyběhnutému kvásku přidáme špetku soli, citronovou kůru, v pokojové teplotě změklé máslo a sádlo a 2 vejce. Zpracujeme hladké a vláčné těsto, které rozdělíme na čtyři díly, každý zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a necháme v lednici hodinu odležet.

Mezitím si připravíme náplně do závinů.

Ořechová náplň:

V kastrolu svaříme mléko s oběma cukry, přidáme citronovou kůru, skořici, mleté oříšky, rozinky i s rumem, med a nastrouhané jablíčko.

Dobře promícháme a odstavíme.

Maková náplň:

V kastrolu svaříme mléko s oběma cukry, přisypeme čerstvě namletý mák, skořici, rozinky i s rumem, med a nastrouhané jablíčko. Dobře promícháme a odstavíme.

V miskách rozšleháme zvlášť žloutky a bílky.

Z vychlazeného těsta postupně vyvalujeme a plníme záviny.

Těsto vyválíme na obdélník velký cca 32 × 26 cm, těsto nesmí být příliš tenké, aby se nám díky bohaté náplni nepotrhalo.

Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto asi 1,5 cm od kraje. Roztíráme buď pomocí stěrky nebo vlastních prstů.

Okraje potřeme žloutkem a závin dobře zavineme. Přeneseme na plech a potřeme žloutkem. Když žloutek na závinu zaschne, buď můžeme proceduru opakovat, anebo potřeme bílkem, necháme zaschnout a vidličkou na několika místech propícháme, aby během pečení mohla unikat pára a závin se nepotrhal. Jemné mramorování je naopak pro bejgli žádoucí a charakteristické. Pečeme při 170 °C asi 40 minut do bronzové barvy.

Závin necháme vychladnout a krájíme těsně před podáváním. Skladujeme nejlépe zabalené v pečicím papíru a utěrce na chladném a suchém místě.

Další recepty Celý díl