Moučníky a cukroví

Cuketová buchta s vlašáky a skořicí

pekáček 20 x 30 cm

těsto

400 g nahrubo nastrouhané cukety
200 g cukru krupice
250 g hladké mouky
150 g olivového oleje
kůru ze 2 citronů
2 g soli
5 ks vajec o velikosti M
8 g jedlé sody

drobenka

120 g hladké mouky
60 g třtinového cukru
80 g g másla
100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
1 g soli
2 g skořice

sirup

šťáva ze 2 citronů
80 g cukru krupice
50g vody

Na těsto smícháme nastrouháme cuketu a v míse ji smícháme s cukrem, moukou, jedlou sodou, solí, kůrou ze dvou citronů, vejci a olivovým olejem. Pak stěrkou či metličkou zamícháme dohladka. Vzniklou hmotu nalijeme do hlubšího pekáčku, který jsme předem vymazali olejem a vyložili papírem na pečení.

Poté připravíme drobenku jednoduše smícháním všech ingrediencí a nasypeme ji na povrch právě připraveného těsta ve formě. Dáme péct do trouby na 170 °C program horkovzduch a po 30 až 35 min. zkusíme špejlí, jestli je koláč upečený skrz.

Mezitím si připravíme na plotně sirup svařením všech ingrediencí dohromady. Následně na právě z trouby vytažený upečený koláč nalijeme vařící sirup. Necháme koláč zcela vychladnout a servírujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

118 hlasů

Další recepty Celý díl