Různé

Ztracená vejce se šunkou

Obliba vajec je jednoznačná. Ztracená vejce podávaná se šunkou na opečeném toustu, to vše pokryté lahodnou tatarskou omáčkou, jsou tipem „malého jídla“ z kuchařky Viléma Vrabce.

4 porce

4 vejce
½ l vody
2 dl 8% octa
voda se solí na zchlazení
4 krajíčky bílé veky
20 g másla
150 g šunky
100 ml tatarské omáčky
pažitka na ozdobu

Do kastrolu nalijeme vodu a ocet, přivedeme k varu a zmírníme, abychom teplotu vody udržovali těsně pod bodem varu. Do naběračky vyklepneme vejce a pozvolna ho vkládáme do horké vody tak, abychom bílkem obalili žloutek. Takto vejce ponecháme ve vodě 4 minuty – výsledek je po nakrojení měkký, jemně se roztékající žloutek. Chceme-li mít vejce vařená, ponecháme je ve vodě 7 minut. Vejce vkládáme do studené osolené vody.

Tousty opečeme na másle a necháme zchladnout.

Z plátku šunky vytvarujeme kornoutek, vložíme vejce a pokryjeme tatarskou omáčkou.

Tatarská omáčka

2 dl majonézy
1 šalotka
1 malá kyselá okurka
1 ančovička
½ lžíce kapary
½ lžíce dijonské hořčice
worcesterská omáčka
lák z okurek
mletý bílý pepř
sůl

Majonézu smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, okurkou, ančovičkou, nasekanými kapary, hořčicí. Dochutíme worcesterskou omáčkou, lákem z okurek, mletým pepřem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl