Vejce po burgundsku
omáčka
2 šálky telecího vývaru
2 šálky červeného vína Pinot noir
2 šalotky
směs bylinek (bouquet garni - petrželka, tymián, rozmarýn, bobkový list)
40 g moučného másla
sůl
černý pepř
Nadrobno nakrájenou šalotku zpěníme na másle, zalijeme vínem, telecím vývarem a přidáme svazek bylinek – bouquet garni. Přivedeme k varu a redukujeme, až dosáhneme kýženého množství. Z másla a opražené mouky si uděláme moučné máslo, kterým zredukovanou omáčku zahustíme do potřebné hustoty – pomalu provaříme asi dalších 10 minut a procedíme.
vejce
8 vajec
0,5 l vody
0,1 l octu
0,1 l vína
200 g anglické slaniny
500 g žampionů
50 g kachního sádla
200 g kachních jater (foie gras)
sůl
Do vody přilijeme ocet a víno. Mírně osolíme a provaříme. Ve vzniklém roztoku uvaříme ztracená vejce, která necháme na teple.
Slaninu nakrájíme na hranolky, hlavičky žampionů oloupeme a společně orestujeme na kachním sádle, vyjmeme a na zbylém sádle zprudka opečeme plátky kachních jater.
Do hlubokého talíře vložíme teplá ztracená vejce, polijeme procezenou omáčkou a ozdobíme orestovanou slaninou, žampióny a plátkem kachních jater, posolíme a opepříme. Podáváme s bagetou nebo toasty smaženými v másle.
Ohodnoťte tento recept: