Povidlovo-makoví ježci


Švestková povidla a mák jsou pro mnohé neodolatelnou a bezchybnou chuťovou kombinací, snad typicky českou? My plníme povidlovo-makovou náplní chutné těsto, které ještě obalujeme ve vaječném bílku a mandlových plátcích, které nám dekorují pěkné malé uzlíčky na roztomilé ježečky.
asi 42 ks
Těsto
300 g hladké mouky
10 g droždí
5 lžic mléka
2 lžičky cukru
2 lžičky jedlé sody
160 g másla
2 žloutky
špetka soli
Povidlovo-maková náplň
250 g švestkových povidel
100 g mletého máku
1 vanilkový cukr
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mleté skořice
rum
Na obalení
sníh ze dvou bílků
100 g mandlových plátků
moučkový a vanilkový cukr
Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.
Hladkou mouku smícháme s jedlou sodou a solí, přidáme při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky a kvásek. Zpracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odležet.
Mezitím si přichystáme náplň – smícháme povidla s mletým mákem, cukrem, kořením a trochou rumu. S povidly se nám musí dobře pracovat – nesmí být řídká.
Těsto si rozdělíme na dvě části, vyválíme dotenka na asi 2 mm, rádýlkem krájíme čtverce 7 × 7 cm, klademe kopečky povidel, dobře zabalíme do tvaru malých měšců. Na vále necháme odpočinout a ušleháme sníh z bílků.
Špičky měšců máčíme ve sněhu a obalujeme v mandlích.
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 170 °C 15−20 minut dorůžova.
Teplé ježky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: