Moučníky a cukroví

Ořechový páj

Lákavý dezert, při jehož konzumaci si na své přijdou – jak je z názvu patrno – milovníci ořechů. Tip na podzimní sladkost, která vám dodá sílu, energii a skvěle chutná k čaji, kávě i kakau.

12 porcí – do formy o průměru 22 cm

Linecké těsto

150 g hladké mouky
100 g škrobové moučky
140 g másla
90 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu

Ořechový krém

½ litru mléka
100 g krupicového cukru
70 g másla
330 g mletých vlašských ořechů
50 g mletých piškotů
1 vejce
špetka skořice
špetka soli

vlašské a lískové ořechy a ozdobu

Prosátou hladkou mouku smícháme se škrobovou moučkou, moučkovým cukrem, máslem změklým při pokojové teplotě, žloutkem a lžící rumu. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme den v lednici odležet.

Mléko s cukrem a máslem přivedeme k varu, vsypeme ořechy, piškotové drobečky a povaříme 1 minutu. Odstavíme a vmícháme vejce, špetku skořice a soli.

Formu na koláče s vyšším okrajem vyložíme vyváleným těstem, začistíme okraje a naplníme ořechovou náplní.

Páj ozdobíme celými ořechy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C kolem 40 minut.

Další recepty Celý díl