Mandlové sušenky Cantuccini
Cantuccini jsou věhlasné toskánské sušenky, které si můžete napéct do železné zásoby. Neobsahují žádný tuk, nemá se v nich co kazit. Při vhodné příležitosti je pak můžete vytasit, smočit v dobrém dezertním víně a překvapit tak návštěvu hbitou pohotovostí a nevšedním dezertem.
1/2 kg hladké mouky 00
1/2 kg pískového cukru
150 g mandlí
1,5 g kypřícího prášku do pečiva (na špičku nože)
4 vejce
špetka soli
1. Mandle nasekáme nahrubo, mouku nasypeme na vál, přisypeme cukr, kypřící prášek do pečiva a špetku soli, promícháme.
2. Ve směsi vytvoříme důlek, do kterého rozbijeme vejce a všechny ingredience spolu propracujeme, přidáme mandle a zapracujeme.
Z těsta vytvarujeme válečky o průměru cca 3 cm a poklademe je v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.
3. V troubě předehřáté na 180 °C je pečeme 20 minut.
Poté je vyjmeme z trouby a okamžitě našikmo nakrájíme na plátky široké 2 cm.
Nakrájené Cantuccini ještě 15 minut sušíme v troubě při 180 °C, necháme vychladnout a podáváme.
4. Tyto sušenky se při podávání máčejí do dezertního toskánského vína Vin Santo, ale můžeme použít jakékoliv jiné dezertní víno, například Tokajské.
Ohodnoťte tento recept: