Ryby a mořské plody

Filety makrely s mořskou solí, čekankové risotto s citronem, piniovými oříšky a pažitkovým olejem s růžovým pepřem

4 porce

4 čerstvé makrely
2 lžíce olivového oleje
sůl

risotto

300 g rýže carnaroli
2 cl olivového oleje
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 dl bílého suchého vína
vývar dle potřeby
2 čekanky
1 citron
100 g másla
100 g parmazánu
50 g piniových oříšků
200 g moučkového cukru
sůl, pepř

Čekanku nakrájíme na nudličky, vložíme ji do hrnce s rozehřátým olivovým olejem, necháme zpěnit, přidáme dvě lžíce cukru a zakápneme šťávou z jednoho citronu. Osolíme a necháme přejít varem.

Risotto – na pánvi rozehřejeme olivový olej, šalotku a česnek nasekáme najemno, přidáme snítku rozmarýnu a necháme zesklovatět. Přisypeme rýži, krátce osmahneme, přilijeme víno a necháme vyvařit. Postupně dle potřeby přiléváme vývar, dokud rýže nezíská potřebnou konzistenci. Na závěr přidáme směs z čekanky, piniové oříšky, máslo a parmazán. Opatrně vmícháme.

Makrely vyfiletujeme a vykostíme. Filety osolíme a ogrilujeme. Makrelu pokládáme na gril nejprve stranou, na které je kůže.

Studený olivový olej smícháme s pažitkou, růžovým pepřem a citronovou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl