Moučníky a cukroví

Vanilkový cupcake 1-2-3-4

Rozkošné jsou tak zvané hrníčkové koláčky (anglicky cup – šálek, cake – koláč), které mají původ v Americe, snad už koncem 19. století.

Asi z nostalgie nastává cupcakeková renesance. Poslední dobou jsou velmi oblíbené nejen v USA, cupcaková mánie už přišla i do Evropy a tedy i k nám. Název má takový proto, že namísto složitého navažování se použil hrnek, což bylo pro hospodyni jednoznačně jednodušší. Základní recept se skládá ze čtyřech hlavních položek – 1 hrnku másla, 2 hrnků cukru, 3 hrnků mouky a 4 vajec. Proto se objevují čísla v samotném názvu. Pro jejich pečení jsou vhodné formy na muffiny.

24 kusů

1 hrnek másla (230 g)
2 hrnky krupicového cukru (400 g)
3 hrnky hladké mouky (360 g)
4 vejce
2−3 lžičky prášku do pečiva
240 ml podmáslí
vanilkový lusk nebo vanilková esence

Malinový krém

400 g másla
100 g moučkového cukru
4 lžíce malinového džemu

Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme do pěny, vešleháme cukr a vejce.

Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a podmáslí, končíme přidáním mouky.

Formu na muffiny vyložíme rozetkami, rozetky naplníme do ⅔ těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. V polovině pečení plech otočíme, abychom měli jistotu, že všechny cupcaky jsou stejně propečené. Pečené cupcaky vyjmeme z formy a necháme prochladnout.

Malinový krém si připravíme vyšleháním másla s přesátým moučkovým cukrem, do něhož vmícháme malinový džem. Pomocí cukrářského sáčku zdobíme krémem a zdobíme různými posypy podle příležitosti.

Ohodnoťte tento recept: 

113 hlasů

Další recepty Celý díl