Telecí hřbet s bylinkovo-máslovou strouhankou, koláček s cuketou a fenyklem, jarní zelenina, holandská omáčka
4 porce
700 g telecího hřbetu
sůl
černý mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce přepuštěného másla
1 – 2 snítky rozmarýnu
kerblík na ozdobu
Maso nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a ze všech stran zprudka opečeme na olivovém oleji, aby se zatáhlo. Přidáme přepuštěné máslo, větvičku rozmarýnu a výpekem přeléváme maso. Z pánve přendáme do pekáčku a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 5 minut.
Koláček s cuketou a fenyklem
200 g hladké mouky
100 g másla
2 lžíce studeného mléka
1 celé vejce
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vytvoříme hladké těsto. Formičky naplníme těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15 minut.
Náplň do koláčků
½ středně velké cukety
½ malého fenyklu
1 stonek řapíkatého celeru
olivový olej
50 g parmazánu
4 žloutky
sůl a pepř
kerblík
Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na olivovém oleji, osolíme, opepříme a směs vkládáme do připraveného košíčku. Zalijeme žloutky, posypeme parmazánem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 12 minut.
Jarní zelenina
4 mladé karotky
300 g divoké brokolice
máslo
sůl
Zeleninu krátce povaříme v osolené vodě a poté vložíme do rozpuštěného másla a krátce oglazujeme.
Holandská omáčka
2 žloutky
2 dcl kořeněného vývaru
sůl
mletý bílý pepř
3 lžíce přepuštěného másla
citronovou šťávu
Žloutky smícháme s vývarem a na mírném plameni šleháme do husté pěny. Osolíme, opepříme, přidáme přepuštěné máslo a kapku citronu.
Bylinkovo-máslová strouhanka
100 g strouhanky
snítku plocholisté petrželky
30 g másla
sůl a pepř
Strouhanku opražíme na rozpuštěném másle, smícháme s najemno nasekanou plocholistou petrželkou, osolíme a opepříme.
Ohodnoťte tento recept: