Maso

Telecí hřbet s bylinkovo-máslovou strouhankou, koláček s cuketou a fenyklem, jarní zelenina, holandská omáčka

4 porce

700 g telecího hřbetu
sůl
černý mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce přepuštěného másla
1 – 2 snítky rozmarýnu
kerblík na ozdobu

Maso nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a ze všech stran zprudka opečeme na olivovém oleji, aby se zatáhlo. Přidáme přepuštěné máslo, větvičku rozmarýnu a výpekem přeléváme maso. Z pánve přendáme do pekáčku a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 5 minut.

Koláček s cuketou a fenyklem

200 g hladké mouky
100 g másla
2 lžíce studeného mléka
1 celé vejce

Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vytvoříme hladké těsto. Formičky naplníme těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15 minut.

Náplň do koláčků

½ středně velké cukety
½ malého fenyklu
1 stonek řapíkatého celeru
olivový olej
50 g parmazánu
4 žloutky
sůl a pepř
kerblík

Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na olivovém oleji, osolíme, opepříme a směs vkládáme do připraveného košíčku. Zalijeme žloutky, posypeme parmazánem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 12 minut.

Jarní zelenina

4 mladé karotky
300 g divoké brokolice
máslo
sůl

Zeleninu krátce povaříme v osolené vodě a poté vložíme do rozpuštěného másla a krátce oglazujeme.

Holandská omáčka

2 žloutky
2 dcl kořeněného vývaru
sůl
mletý bílý pepř
3 lžíce přepuštěného másla
citronovou šťávu

Žloutky smícháme s vývarem a na mírném plameni šleháme do husté pěny. Osolíme, opepříme, přidáme přepuštěné máslo a kapku citronu.

Bylinkovo-máslová strouhanka

100 g strouhanky
snítku plocholisté petrželky
30 g másla
sůl a pepř

Strouhanku opražíme na rozpuštěném másle, smícháme s najemno nasekanou plocholistou petrželkou, osolíme a opepříme.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl