Polévky

Vichyssoise polévka

Bramborovo pórkový krém se zakysanou smetanou, říčními raky a tyčinkami z listového těsta

4 porce

20 ks říčních raků
0,5 kg brambor
400 g pórku
200 ml smetany 33%
4 lžíce zakysané smetany
1 l zeleninového vývaru
80 g másla
4 polévkové lžíce olivového oleje
čerstvě mletý bílý pepř
celý růžový pepř
sůl
muškátový oříšek
špetku šafránu
výhonky koriandru na ozdobu

Šalotku a pórek nakrájíme najemno a necháme zpěnit na másle, které rozehřejeme společně s olivovým olejem. Přilejeme trochu vývaru. Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme je do hrnce, osolíme, dále přidáme čerstvě namletý bílý pepř a šafrán. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté nalijeme smetanu a rozmixujeme do hladka. Polévku můžeme případně zředit vývarem, aby získala ideální konzistenci.

Z ocásků vařených ráčků vyjmeme maso a zlehka prohřejeme na pánvi v olivovém oleji.

Tyčinky z listového těsta

1 balení listového těsta
žloutek
sůl
celý růžový pepř

Z rozváleného listového těsta nakrájíme 1 – 1,5 cm široké proužky, potřeme rozšlehaným žloutkem, osolíme a posypeme červeným pepřem. Poklademe na plech potřený tenkou vrstvou olivového oleje a pečeme 10 – 12 min v troubě rozehřáté na 180 °C.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl