Hovězí maso na pomerančích s odpalovanými noky


600 g hovězího krku
1 ks cibule
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
20 g krystalového cukru
100 g přepuštěného másla
svazek koření (bobkový list, tymián, rozmarýn)
50 g rajského protlaku
2 ks pomeranče – šťáva + kůra
víno červené dle potřeby na podlévání
sůl, pepř
perník na strouhání dle potřeby na zahuštění
kumquaty na zdobení250 ml polotučného mléka
120 g másla
200 g hladké mouky
4 vejce
sůl
strouhaný muškátový květ
1 lžička strouhané pomerančové kůry
Omytou kořenovou zeleninu oškrábeme a i s cibulí nakrájíme na drobné kostičky. Maso odblaníme a nožem očistíme, pak krk rozporcujeme na stejnoměrné plátky. Rozpálíme si hrnec a plátky masa osolíme a opepříme. Klademe je na horký olej a orestujeme je z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak maso vyndáme a ve vzniklém výpeku orestujeme dozlatova i kostičky zeleniny.
K zarestované zelenině nasypeme cukr, který necháme prvně krátce zkaramelizovat a následně přidáme protlak, šťávu ze dvou pomerančů, pomerančovou kůru a přihodíme svazek koření. Pak vše zalijeme vývarem a červeným vínem. Maso vrátíme zpět do hrnce, přikryjeme pokličkou a necháme vše pomalu dusit do měkka cca 2 hodiny.
Kumquaty i s kůrou si nakrájíme na tenké plátky, prohodíme je krystalovým cukrem a necháme dva dny v uzavřené sklenici kandovat. Kumquaty pustí šťávu a vznikne nám tak kandované ovoce v sirupu s intenzivně citrusovou chutí.
Na odpalované noky si připravíme do pánve trošku másla a na něm na mírném ohni rozvoníme pomerančovou kůru a muškátový květ. Přidáme i zbytek másla, zalejeme mlékem a vše pomalu zahřejeme. Až se bude směs téměř vařit, přisypeme sůl, mouku a důkladně vše mícháme, dokud se těsto nespojí a nezačne se od pánve "odpalovat". V míse si rozklepneme a rozmícháme vejce a ještě horké těsto do vajec zašleháme. Vejce se horkou směsí zatáhnou a těsto nám zhoustne. V hlubokém hrnci si dáme vařit vodu, mírně ji osolíme a lžící z těsta vytvarujeme stejnoměrné noky. Vaříme je, dokud nevyplavou. Ještě horké je obalíme v rozpuštěném másle.
Z omáčky vyjmeme měkké maso, bylinky a pomerančovou kůru z omáčky odstraníme a trošku dušené zeleniny si dáme stranou na ozdobu. Perník nakrájíme na menší kostky, ty přidáme do omáčky a celou ji rozmixujeme do hladka. Perník krásně omáčku zahustí.
Podáváme s noky a ozdobíme pečenou zeleninou, kandovaným kumquatem a bylinkami.
Ohodnoťte tento recept: